Kolomazné, nebo jinak řečeno dehtářské pece byly v minulosti hodně rozšířeným efektivním zařízením na výrobu univerzálně užitečných produktů. Kolomazné pece se obvykle vyskytovali na okrajích větších lesních celků a měst. Zdejší kolomazná pec pochází asi z poloviny 18. století a je rozhodně nejvíce zachovalou pecí svého druhu v Česku. Kolomazná pee se nachází na Sigmondově stezce a je jedním z bodů.
Tato kolomazní pec a jeho zázemí jsou významnou chráněnou technickou památkou. Informace o dehtářské výrobě ve střední Evropě pocházejí již z období starých slovanů. Nejstarší nálezy prokazující použití dřevného dehtu jsou známy z Německa a to z prvotní doby kamenné. Ještě začátkem 19. století se stavěly nové kolomazné pece, jak dokládá projekt podle zednického mistra z Rakovnicka, který je vystavený v lesnickém oddělení Zemědělského muzea přímo na zámku Ohrada u Hluboké. V roce 1820 bylo v plzeňské oblasti osm pecí. S rozvojem průmyslové výroby dehtu přibližně kolem druhé poloviny 19. století tradiční výroba zcela zanikla.
Základním principem výroby dehtu byla suchá destilace dřeva, neboli působení postupně vzrůstající teploty na dřevo a pryskyřici za malého přístupu vzduchu. Tento původně jednoduchý postup zaměřený na získání dehtu se během staletí vyvinul v zajímavou technologii, která dala vzniknout dalším produktům, jako byl například terpentynový olej, bednářská a ševcovská smůla, nebo kalafuna. Dehet však zůstal hlavním výrobkem a konečnými produkty byl třeba kolomaz a menší množství dřevěného uhlí, které se používá i dnes.
TIPY NA: VÝLETY, UBYTOVÁNÍ, VODNÍ PLOCHY A ŘEKY
Ubytování v okolí - Plzeň
Ubytování v oblasti - Plzeňsko
Ubytování v oblasti - Západní Čechy
Řeka Berounka - 5,1 Km
Bolevecké rybníky - 2,8 Km
Komentáře
Přidat komentář